Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Skulle vilja lägga till en person på kontraktet går det?

Jag skulle vilja lägga till en till person på kontraktet är det möjligt?

Kommentarer

 • Hej, och tack för din fråga!
  Svaret är tyvärr nej. Vi lägger inte till personer på befintliga kontrakt.

  Karolina Kommunikatör
 • Varför inte det ?

 • Så ser våra rutiner ut av flera olika orsaker.
  Det är du som har kontraktet som är prövad av oss och har skrivit på och därmed fått vissa rättigheter. Den andra personen är inte prövad av oss, vi vet t ex ingenting om hans/hennes ekonomi, och vi har inte heller den administrativa möjligheten att pröva personer i efterhand. Det skulle innebära alltför stort merarbete och merkostnader, som ju måste betalas via hyran.

  En bidragande orsak är också risken för fusk. Personer som läggs till får tillgång till lägenheter som de inte har stått i kö till, vilket skulle användas av mindre nogräknade kontraktsinnehavare för att låta andra "gå förbi" bostadskön.

  Karolina Kommunikatör
 • Hej,

  Gäller samma regler vid nära anhörig? Bor tillsammans med min pappa som inte mår så bra, och skulle vilja skriva in mig på kontraktet utifall något skulle hända honom.
  Risken för att något större skulle hända honom kanske är låg, men ett obehag att jag ev. skulle bli bostadslös om det skulle ske.
  Jag kan också ha misstolkat reglerna som gäller just nu, så uppskatar information kring det.

  Mvh

 • Hej Andreas!
  Tråkigt att din pappa inte mår bra.
  Generellt sätt gäller:
  • Vi skriver inte in någon på befintliga kontrakt.
  • I vissa fall, om man är så sjuk att man inte kommer att kunna använda lägenheten mera, kan man ansöka om överlåtelse av kontraktet på anhörig.
  • Om en person avlider kan dödsboet ansöka om överlåtelse av kontraktet. 
  • I båda fallen gäller att man ska ha bott och varit folkbokförd på adressen en längre tid. Vi gör också sedvanliga kontroller av den som vill ta över kontraktet, t ex kontrollerar att det finns tillräckliga inkomster.
  Vill du ha mer detaljerad information om vad som kan gälla i just ditt fall är du välkommen att ringa oss på 08-580 836 00 och prata med en uthyrare.
  Karolina Kommunikatör
 • Hej!
  Jag bor i en lägenhet, som min fd man står på kontraktet för.
  Vi är skilda, men han har flyttat ut, men jag bor kvar, har kvarsittanderätten.
  Kan jag ev få ta över kontraktet?
 • Hej Viola, tack för din fråga!
  Generellt gäller att man lämnar in en ansökan om överlåtelse av kontraktet som vi behandlar. Om alla punkter för ett övertagande uppfylls skrivs kontraktet över på dig. Ni ska ansöka på blanketten som finns på vår webbplats www.jarfallahus.se/För hyresgäster/Blanketter. Den heter "Överlåtelse av hyreskontrakt".
  Trevlig helg! Mvh Katharina
 • Hejsan
  jag och min flickvän tänkte flytta ihop !
  Om vi byter lägenhet till en större med nån här på järfällahus  
  och jag skulle vilja att hon och jag står på kontraktet går de ?
  eftersom det blir ett nytt kontrakt ?

 • Hej Francisco!

  Då ett nytt kontrakt ska skrivas finns möjligheten att även lägga till sin partner. Det är uthyrarna som ansvarar för prövningen.
  Kontakta dig uthyrare för mer information.
  Du når de enklast genom att ringa växeln på: 08 580 836 00 meddela gärna vilken adress du bor på så kopplar vi dig rätt.

  Önskar dig en fortsatt trevlig vecka!
 • Hej, Jag och min fru har bott i vår lägenhet i ungefär 10 år. Idag vill hon även skriva in sitt namn på hyreskontrakten och det vill jag även att hon ska få göra det. Hon och jag har varit folkbokförda på denna adress som sagt i ungefär 10 år och vi vill att hon ska stå med på hyreskontrakten. Hur kan ni hjälpa oss?
 • Hej Nabil!

  Som tidigare sagts lägger vi inte till någon person på befintliga kontraktet.

  Med vänlig hälsning
 • Hej Jelena!

  Har ni en skriven regel angående detta? Isåfall, kan du hänvisa mig till den?

  Mvh
  Nabil
 • Hej!

  Det finns ingen skriven regel, men det är de rutinerna vi och många andra hyresvärdar tillämpar. Jag kan endast hänvisa dig till min kollegas inlägg längre upp om varför vi inte skriver till personer på ett befintligt kontrakt. Se inlägg från 19 Sep 2016.

  Har du ytterligare frågor kring våra rutiner vad gäller hyresavtal är du välkommen att ringa vår växel, be att få bli kopplad till en uthyrare.
  Uthyrarna arbetar dagligen med dessa frågor och kan ge dig mer ingående svar.

  Önskar dig en fin torsdag!
 • Som sambo alt gift där ena personen avlider finns en stark lag som säger att den andra personen har rätt att ta över kontraktet även om den inte står skriven på kontraktet. Hyresvärden får ej ha synpunkter på den som då tar över får heller inte neka för betalningsanmärkningar. Men gäller enbart sambo och gifta.
 • Hej Patrik!
  Det händer absolut att maka/make får ta över kontrakt när någon avlider. Men det görs alltid en kontroll och en bedömning från fall till fall (tyvärr finns många som gärna tänjer på sanningen för att komma över ett kontrakt). Därför går vi inte ut med något allmänt löfte gällande detta. För mer detaljerad information är du välkommen att prata med våra uthyrare, som har den bästa kunskapen om lagar, regler och praxis. Du når dem via vår växel, tel 08-580 836 00.
  Karolina Kommunikatör
 • Boende på samma adress  lgh sedan 24år tillbaka, lgh kontrakt skriven på maken( jag kunde inte  stå på kontraktet) Nu skild och frågor ang denna boende, orolig om det kan innebära plötsligt att jag bli bostadslös? Vad gäller i dessa fall? har vi samma rättigheter? 
  Vad gäller sambo lagen? Kan jag överta kontraktet?
  Hur söker jag lgh i Järfälla? Har bott sedan 1995 ?

  Magdalena
 • Hej Magdalena!

  Vi förstår att det här en situation som oroar och skapar många frågor.

  Det är svårt att ge några generella svar på dina frågor eftersom varje situation är unik. För att du ska få så bra svar som möjligt på just dina frågor utifrån din specifika situation ber vi dig kontakta våra uthyrare som har den bästa kunskapen om lagar, regler och praxis. Du når dem via vår växel, tel 08-580 836 00.

  Generellt sett  kan man ändå säga att det finns två väldigt övergripande svar på din fråga.
  • Båda parter är överens om att överlåta hyresavtalet. Då görs sedvanliga kontroller av den som vill ta över kontraktet, t ex kontrollerar att det finns tillräckliga inkomster. Om alla punkter för ett övertagande uppfylls skrivs kontraktet över på dig. 
  • Ni är inte överens om att överlåta hyresavtalet. Då kan det bli tal om bodelning men det är en mer komplex fråga än vi kan besvara här.
  Hoppas det här ger lite svar på dina frågor men vi uppmanar dig att kontakta våra uthyrare för att kunna ge ett tydligare svar utifrån din situation.

  Vänlig hälsning,
  Andreas Kommunikatör
 • Hej!
  Förra året har jag fått ett lägenhet från järfälla huset. Jag och min man båda skrev på kontarekten för att jag var student och jag hade inte fast jobb. Nu vi ska skilja sig.
  Jag underar om vilken av oss får lägenhet när vi skiljas.


  Massi
 • Hej Massi och tack för din fråga!

  Den av er som flyttar ut måste säga upp sin del av avtalet ”uppsägning hyresavtal”. (deluppsägning).
  När ni båda står på avtalet måste ni själva avgöra vem av er som skall bo kvar. Det avgör inte Järfällahus.
  Om ni inte kommer överens om detta får ni gå via Tingsrätten som får besluta vem som har mest behov av lägenheten.

  Vänlig hälsning,
  Andreas Kommunikatör
 • Om man inte får skriva in någon på kontraktet men man ska flytta ihop, hur gör man då för att få den personens namn på brevlådan?
  Anna
 • Hej Anna! Du behöver lämna ett personbevis till Boservice som styrker att din sambo är folkbokförd på adressen. Då kan vi ordna namn på dörren.

  Vänliga hälsningar
  Andreas Kommunikatör
 • Tack för svar, då måste han alltså adressändra först?

  Anna
 • Hej Anna! Ja alltså flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress.

  Vänliga hälsningar
  Andreas Kommunikatör
 • Hej  ! Ramadan Humadiin

  Ramadan Humadiin
 • Hej Ramadan!
  Som du säkert sett högre upp i den här tråden så lägger vi inte till personer på kontrakten.

  Generellt sätt gäller:
  • Vi skriver inte in någon på befintliga kontrakt.
  • I vissa fall, om man är så sjuk att man inte kommer att kunna använda lägenheten mera, kan man ansöka om överlåtelse av kontraktet på anhörig.
  • Om en person avlider kan dödsboet ansöka om överlåtelse av kontraktet. 
  • I båda fallen gäller att man ska ha bott och varit folkbokförd på adressen en längre tid. Vi gör också sedvanliga kontroller av den som vill ta över kontraktet, t ex kontrollerar att det finns tillräckliga inkomster.
  Vill du ha mer detaljerad information om vad som kan gälla i just ditt fall är du välkommen att ringa oss på 08-580 836 00 och prata med en uthyrare.
  Karolina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.